Blog: Banen van de toekomst

Blog: Banen van de toekomst

Een weblog van Jill van der Knaap. Zij verzorgt de marketing en communicatie binnen JEM-id. Jill schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.


De banen van vroeger zijn allang de banen van nu niet meer. Hoe mijn opa vroeger zijn irissen teelde, is bij lange na niet meer de teler van nu. De teler van nu gebruikt machines om zijn producten in te pakken, computersystemen om de gewasbeschermingsmiddelen te registreren en kijkt op zijn telefoon vanuit huis hoe het klimaat geregeld is. Waar aan de ene kant het werk van de teler makkelijker is gemaakt, zijn er aan de andere kant weer zaken ingewikkelder geworden. De teler van nu moet namelijk om kunnen gaan met deze innovaties en bijna blind kunnen vertrouwen op een sensor, machine of computer. Het ‘simpelweg telen’ is nergens meer sprake van.

Neem nu de drones die de ongewenste insecten in de kas kunnen uitschakelen. De drone kan de Turkse mot herkennen en uitschakelen door er tegenaan te botsen, waardoor de mot in één klap geëlimineerd wordt. De teler hoeft, mits dit rendabel is, geen kosten meer te maken voor gewasbeschermingsmiddelen en kan gaan investeren in drones.

Of kijk naar ELMO, de applicatie die ervoor zorgt dat medewerkers in een AGF-loods volledig geautomatiseerd kunnen werken. Picklijsten worden op een telefoon of tablet uitgelezen, waardoor wijzigingen direct zichtbaar zijn en er een einde komt aan papier in de loods. Automatisering is overal en we kunnen er niet meer omheen.

Ook op school kunnen ze er niet meer omheen. Kinderen krijgen tegenwoordig al op de basisschool te maken met techniek en ICT. Door middel van computerspelletjes leren zij verbanden te leggen en krijgen een basis in programmeren. Zo worden zij op jonge leeftijd blootgesteld aan nieuwe technologieën en pikken deze ook steeds sneller op. Deze nieuwe generatie wordt nu al klaargestoomd voor banen die nog niet eens bestaan.

De teler van nu zal bij lange na niet de teler van de toekomst zijn. Technieken en innovaties volgen elkaar in een rap tempo op, of we het nu willen of niet. Waar aan de ene kant banen verloren zullen gaan, zal aan de andere kant nieuwe banen ontstaan. Daarom zou ik aan alle ouders willen vragen om bij je kind(eren) te peilen wat ze leuk lijken om later te doen in plaats van een bestaand beroep voor te schotelen. Wellicht krijg je een antwoord als “Dronepiloot”, “Robotbestuurder” of “Bedrijfshacker” ;-)

Akkoordakkoord