Blog: Wat we kunnen leren van topsporters?

Blog: Wat we kunnen leren van topsporters?

Een weblog van Ellen Samwel, marketeer van JEM-id. Ellen schreef deze weblog exclusief voor Goedemorgen Groente.

Van jongs af aan leer je om de onvoldoendes uit je rapport weg te werken. We vergeten hierbij na te denken waarom je voor bepaalde vakken onvoldoendes haalt. Waarschijnlijk zijn het vakken waar je of geen talent voor hebt of waar je interesse niet ligt.

Hiermee ga je het vaak ook niet winnen, dus zorg dat je dat wél doet met je sterke punten, specialiseer die én schakel vervolgens sterke spelers in op plekken waar je zelf niet excelleert.

Wat we kunnen leren van topsporters? Zoals velen eerder van Marc Lammers (Lammers was acht jaar lang de bondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam) hebben gehoord. ‘’Iedereen heeft een talent, maar je komt pas in de flow als je erkenning en waardering voelt, als je een uitdagend doel hebt én mag doen waar je goed in bent. Verbeter vervolgens je talent, ‘de 8’, en maak hier een 10 van i.p.v. dat je van alle 5-jes (dingen waar je wat minder goed in bent) een 6 probeert te maken’’.

Dit geldt ook voor je organisatie incl. leveranciers. Specialiseer, zorg dat je goed op elkaar inspeelt en maak gebruik van elkaars expertises; je moet niet alles zelf willen doen. Verzamel alle 10-en bij elkaar, werk goed samen en wordt vervolgens de allerbeste.

Onze focus bij JEM-id ligt vooral op het maken van software-oplossingen die organisaties in de horti-sector wereldwijd een blijvende voortrekkersrol biedt. We focussen hierbij echt op de oplossingen die grip geven op dagelijkse processen in de sector. Dit doen we dan ook door ons bijv. binnen de AGF-sector met softwarepakket GreenCommerce te focussen op de belangrijkste commerciële functies die te maken hebben met de in- en verkoop, voorraad en het productieproces. Vervolgens willen we de beste blijven in het bieden van koppelingen met partners die excelleren op hun gebied, denk hierbij aan boekhoudpakketten zoals Twinfield, Exact en Blue10 (voor het verwerken van digitale inkoopfacturen). Daarnaast kan het systeem ook koppelen met soortgelijke softwaresystemen door middel van een digitale koppeling met FreshBabel Messenger. Je kan niet overal de beste in zijn, maar door de juiste samenwerkingen en ‘connecties’ ontstaat hét winnende team.

Om in de ‘topsport-termen’ te blijven: Winnaars hebben een plan en nemen initiatief, verliezers hebben altijd een excuus. Zorg daarom voor een eenduidig doel, zodat alle neuzen dezelfde kant opstaan, verzamel de beste spelers en wordt vervolgens kampioen.

Succes met trainen!

Akkoordakkoord