Blog voor Goedemorgen Tuinbouw: 'Een cultuur ver weg van organogrammen en bazen.'

Blog van JEM-id'er Ellen voor Goedemorgen Tuinbouw

JEM-id'er Ellen schrijft regelmatig een blog voor Goedemorgen Tuinbouw. Hieronder kun je haar meest recente blog lezen.
Deze blog gaat over de werkwijze binnen JEM-id.

'Een cultuur ver weg van organogrammen en bazen.'

Toen ik hier net begon, had iedereen het over beginnersgebak, pas daarna word je hier écht serieus genomen. Het liefst zelf gebakken, dat wordt het meest gewaardeerd. Ook ontving ik een ‘overlevingspakket’, een doos met;

• een handboek, over de cultuur en werkwijze binnen JEM-id; 

• een milestoneskaart, een kaart met punten die je gedaan moet hebben;

• een bieropener, want nieuwe medewerkers halen vrijdag om vier uur bier; 

• aspirines, voor de dag na het eerste bedrijfsfeestje; 

• een zweetbandje, want sportiviteit staat hier hoog in het vaandel;

• een pakje dextro, om met z’n allen hard aan de slag te gaan.

Het handboek, daar wil ik het graag over hebben. Wat mij direct opviel was de organisatiecultuur, eigenlijk snap ik nog steeds niet waarom er niet bij ieder bedrijf op deze manier gewerkt wordt. Een cultuur ver weg van organogrammen en bazen. JEM-id is een platte organisatie, waarbij iedereen, maar toch niemand gelijk is, want talenten verschillen. We werken hier in teams zodat het team gebruik kan maken van jouw talenten, wij noemen dat ook wel ‘samenwerken’.

Hoewel we een leuke club zijn, verzetten we hier ook enorme bergen heel serieus werk. Je krijgt hier de vrijheid die je zelf professioneel mag invullen om je te ontplooien en met z’n allen de organisatie te verbeteren. Je mag hier fouten maken. Uiteraard zit niemand hier op te wachten, maar innoveren en veranderen zonder fouten kan niet. Dus….fouten moeten we maken, als je er maar van leert. Vanwege de hoge sancties, let je wel twee keer op voordat je er één maakt, want dat betekent gevulde koeken.

Maandag komen wij 09.00 uur bij elkaar voor een stand-up meeting. Staand, omdat het niet te lang mag duren. Tijdens deze meeting doen we een hele korte kick-off van de week waarin elk team (kort!) de tijd krijgt om aan te geven wat zij in die week gaan doen.

Zo is iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen en dingen die spelen. Degene die de rugbybal vangt, mag vertellen.

Bureaucratie, lagen, te veel vergaderen, beslissingen die lang duren, medewerkers die niet weten wat er speelt.

Hoe werken jullie binnen jouw bedrijf en wat zou je daar nog aan kunnen verbeteren?

Ben jij de cultuur binnen jouw organisatie zat? Wacht niet, doe er wat aan! Een bedrijfscultuur veranderen kan! Allard Droste toverde een ouderwetse metaalfabriek Aldowa om tot een modern bedrijf zonder managers. In het boek “Semco in de Polder” kun je lezen over Lean productie en de transformatie tot een zelfsturende organisatie. Bij dat laatste staan dromen, vertrouwen, gedeelde verantwoordelijkheid, enthousiasme en trots voorop.

Benieuwd naar de organisatiecultuur die beschreven staat in ons handboek? Stuur je adres in een mailtje naar ellen@jem-id.nl en je ontvangt er één. Wie weet kan jij er ook iets mee?

P.S. Past onze cultuur ook goed bij jou, check dan deze pagina, want we zoeken op dit moment stagiaires en nieuwe medewerkers. 

Akkoordakkoord