Hoe voorkom je dat je nieuwe website daalt in Google?

Hoe voorkom je dat je nieuwe website daalt in Google?

Een maand geleden heeft Transavia een nieuwe, responsive website gelanceerd. Maar door alle druktes rondom de nieuwe website zijn ze bij de lancering de SEO finaal vergeten. Gevolg? Transavia.com is flink in zijn ranking gezakt. Hoe voorkom je dit soort fouten?

Voorbereiding
Voordat je website online gaat is het slim om een checklist te maken waarbij je onder andere de bestaande prestaties van je website meet:

  • Draai een Google Analytics rapport uit van de laatste maand
  • Kijk hierbij met name naar het bouncepercentage
  • Bekijk het aantal pagina’s per bezoek
  • Check de gemiddelde bezoeksduur
  • Check je top landingspagina’s (je belangrijkste pagina’s waar je bezoekers op binnen komen)
  • Noteer de zoekmachineposities

Ook is het slim om een overzicht te maken van alle content in je website. dit kan je het makkelijkste aanmaken in een spreadsheet. Maak bijv. kolommen aan voor titel, url, met description etc. Vervolgens voeg je alle pagina’s van je website toe aan de spreadsheet.

Inkomende links
Inventariseer je inkomende links. Noteer alle links vanaf andere websites naar content binnen jouw website. Kijk hierbij niet alleen naar waar de links vandaag komen, maar ook naar welke pagina’s binnen je site ze linken. Het is namelijk heel erg belangrijk dat deze pagina’s straks in de nieuwe website goed doorlinken.

Doorsturen
Stuur oude pagina’s door naar nieuwe pagina’s met 301 redirect. Dit is de allerbelangrijkste stap om te voorkomen dat je nieuwe website heel erg gaat dalen in Google. Want met deze stap zorg je dat wanneer een bezoeker in Google op een link naar je website klikt, deze ook na de lancering van de nieuwe website op de juiste pagina terecht komt. Daarom is het belangrijk om in de spreadsheet ook mee te nemen naar welke de pagina de oude url moet doorverwijzen op de nieuwe website. Bij een grote website kan dit een enorme klus zijn maar het is wel van groot belang dat dit goed wordt opgepakt. 

overlay
Meer informatie?

Meer informatie?

Neem gerust contact op!

Merel Barendse

Akkoordakkoord