Virtual reality: we kunnen er niet meer omheen

Veel JEM-id klanten maakten voor het eerst kennis met virtual reality toen ze onze uitnodiging voor het Future Festival ter ere van ons 20-jarig bestaan op de deurmat kregen. Wauw, een Google Cardboard! Met een bijgevoegde link konden ze via hun smartphone de 3D-uitnodiging virtueel ervaren. Op het Future Festival ging het zelfs een stap verder en bevonden de bezoekers zich in een ware tech-tuin met diverse soorten VR-brillen en elk hun eigen beleving. Virtual reality de toekomst? Nee hoor, we zitten er midden in!

VR walhalla
Op steeds meer congressen en beurzen zie je de laatste ontwikkelingen op VR-gebied. Bij het Start Up Fest Europe in Amsterdam vloog Prins Constantijn tussen de wolkenkrabbers en fietste rond in een andere stad. En dit allemaal op een virtuele manier. Op het Mobile World Congress in Barcelona kon je virtueel de onderwaterwereld ontdekken, ritjes maken in achtbanen en kreeg je een stadstour door een Spaanse stad naar keuze. De nieuwste technieken worden steeds vaker uit de kast gehaald voor een zo realistisch mogelijke ervaring. De kwaliteit is al hoog te noemen, maar wordt steeds beter en beter.

Echt nep genieten
Nog nooit een virtuele experience gehad? Je waant je werkelijk in een compleet andere wereld als je een virtual reality bril opzet. De realistische beelden en het bijbehorende geluid misleiden je zintuigen zodanig dat je denkt dat je het echt beleeft. Zo zijn er talloze hilarische filmpjes op internet te vinden van mensen die door het meebewegen van hun stoel vallen of keihard schrikken door de realistische graphics. Het evenwichtsorgaan kan zelfs zo verstoord worden dat je er duizelig of misselijk van kan worden. Maar ook hier lijken oplossingen slechts een kwestie van tijd.

Zelfs schijn bij de Appie Heijn
Virtual reality lijkt voor velen nog ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. Deze week kan je bij de Albert Heijn sparen voor 3D-plaatjes van dinosauriërs en vanaf €2,49 kun je er een VR-bril bij kopen om de dino’s tot leven te laten komen. Een geweldige stap van de Appie om een groot publiek kennis te laten maken met de schijnwereld.

Welke VR-brillen zijn er nog meer?
Het moge duidelijk zijn dat je op internet diverse prijzen kan vinden. Voor consumenten heb je tussen de 20 en 60 euro al een ‘leuke’ VR-bril. Kwalitatief gezien zijn ze niet super, maar wat kan je verwachten van de eerste consumentenmodellen…

Uiteraard zijn er ook VR-brillen waar menig tech-liefhebber lovend over is en die nu al of binnenkort op de markt te koop zijn. Wat dacht je van de Oculus Rift die je voor €540,- in je bezit kan hebben. Combineer dit met de Virtuix Omni (loopband en wapens) en je bent een ware Battflefield-speler. Andere goed beoordeelde brillen zijn de HTC Vive, Fove, Sony Playstation VR en de Microsoft Hololens. Hiervoor geldt mede dat het de eerste instapmodellen zijn, want volgende versies worden al volop getest en worden straks op de aankomende tech-beurzen gepresenteerd.

Een andere mogelijkheid is om de Samsung Gear en LG 360 aan te schaffen voor net geen €100,-, maar nog mooier is dat je deze VR-brillen gratis krijgt wanneer je een nieuwe telefoon koopt.

Let op: bij het gebruik van een goede VR-bril wordt wel verwacht dat je een behoorlijk krachtige pc (min. €1000,-) moet hebben om de games aan te kunnen. Tenzij je geen moeite hebt met haperende beelden natuurlijk...

Toekomst
Het social media kanaal Facebook zoekt het voor nu nog in de ‘gewone’ live content, maar oprichter Mark Zuckerberg noemt virtual reality hét sociale netwerk van de toekomst. Zo kan je straks dierbare momenten in 360-gradenvideo’s verpakken. “De perfecte manier om anderen een intiem inkijkje te geven in je leven”, aldus Zuckerberg. YouTube loopt hierbij al wel voorop, want de videowebsite heeft al een 360-gradenkanaal, waar je de meest populaire 3D-video’s op vindt.

Virtual reality wordt langzamerhand steeds meer verwerkt in games, maar straks gaan ook de wetenschap, musea, bioscopen, televisieplatforms en concertorganisatoren overstag. Sta je straks mee te zingen en dansen bij het concert van Beyoncé, maar dan vanuit je huiskamer. Zie je het al voor je?

Akkoordakkoord