Vitale medewerkers bij JEM-id: eerste fietsen met nieuwe fietsregeling zijn afgeleverd

Vitale medewerkers bij JEM-id: eerste fietsen met nieuwe fietsregeling zijn afgeleverd

Vitaliteit is tegenwoordig, zeker gezien de coronacrisis, een veelbesproken onderwerp binnen de meeste organisaties. Meer dan ooit gaan bedrijven zich inzetten op de vitaliteit van haar medewerkers. Ook softwarebedrijf JEM-id hanteert al enkele jaren actief een vitaliteitsplan. Het plan werd recentelijk uitgebreid met een nieuwe fietsregeling, waarvan de eerste fietsen van Cor de Bruin uit Honselersdijk in gebruik zijn genomen. 

De nieuwe fietsregeling is per 1-1-2020 van kracht gegaan, waardoor het als werknemer mogelijk is om een fiets van de zaak te leasen. Bij het vorige fietsplan uit 2014 konden medewerkers een belastingvoordeel krijgen wanneer zij zelf een fiets kochten. Met de nieuwe regeling mogen medewerkers, tegen betaling van een paar euro per maand, een fiets uitzoeken. De fiets wordt door JEM-id geleast, waardoor de werknemers deze niet hoeven aan te schaffen.

Aanleiding vitaliteitsplan

Welvaartsziektes komen steeds vaker voor in de huidige maatschappij. Hieronder kun je verstaan: burn-outs, beroertes, overgewicht (obesitas), diabetes type 2 en slapeloosheid. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam naar voren dat ongeveer 75% van deze welvaartsziektes te wijten is aan een ongezonde leefstijl.  Maar ook de balans tussen werk en privé speelt hierin een grote rol. Bij JEM-id wordt een gezonde leefstijl geambieerd en het vitaliteitsplan zorgt ervoor dat de medewerkers gemotiveerd blijven om een gezonde leefstijl na te streven.

Vitaliteit in corona-tijdperk

Gezondheid staat nu meer dan ooit bovenaan de agenda van de meeste werkgevers.  Diverse maatregelen zijn getroffen om de gezondheid van de JEM-id medewerkers te kunnen garanderen. Zo konden de medewerkers hun eigen schermen, bureau’s, bureaustoelen e.d. mee naar huis nemen, zodat zij thuis ook een goede werkplek konden inrichten. Daarnaast werd er wekelijks een online bootcamp georganiseerd en is inmiddels de mogelijkheid weer gekomen om enkele dagen op de zaak te werken.  

Voordelen van een vitaliteitsplan

Steeds meer werkgevers zijn bewust bezig met het vitaal maken of houden van hun werknemers. Gezonde medewerkers verzuimen immers minder én zijn productiever en gelukkiger. Vanja van der Palm, mede-oprichter van JEM-id, vertelt: “We vinden het belangrijk dat iedere medewerker zich goed voelt op het werk. Daarom organiseren we regelmatig (digitale) sportieve uitjes en is er altijd vers fruit te vinden op het kantoor. Ook hebben we overal zit-sta bureau’s geïnstalleerd en staat ons kerstpakket al jaren in het teken van sport. De nieuwe fietsregeling is een mooie uitbreiding op het huidige beleid.” Buiten de fysieke vitaliteit, wordt er bij JEM-id ook aandacht besteed aan de geestelijke vitaliteit en de werk-privé balans: “Er worden ook veel gezellige uitjes georganiseerd, vaak uit eigen initiatief van de medewerkers. Zelfs tijdens de coronacrisis, waarbij nagenoeg iedereen thuis werkte, werden er regelmatig digitale borrels en spellen georganiseerd. Alhoewel dit geheel vrijblijvend is, worden deze altijd drukbezocht. Zo zorgen we bij JEM-id ook voor de nodige ontspanning.”

Akkoordakkoord