blog

Bruggen bouwen tussen AGF en sierteelt

Auteur
Gepost op 29 apr 2024
door Berry van Zijp (business consultant)

Kennis delen en verbinden tijdens de expeditiedag bij Opti-flor en Koppert Cress

Voor onze 2e expeditiedag gingen we op bezoek bij Opti-flor en Koppert Cress. Opti-flor is een orchideeënkweker met unieke soorten en variëteiten. Koppert Cress teelt natuurlijke, innovatieve ingrediënten die chefkoks in de keuken gebruiken. Beide bedrijven werken met een softwareproduct van jem-id. Tijdens de expeditiedag leerden we over het bedrijf, het productieproces en hoe zij onze software inzetten. Berry, business consultant voor GreenCommerce, vertelt over deze waardevolle expeditie.

Wat is het doel van de expeditiedag?
jem-id is verdeeld in 2 ‘afdelingen’: AGF en sierteelt. Door de continue groei van ons bedrijf, merken we dat kennis tussen beide afdelingen niet structureel gedeeld wordt. Branchespecifieke ervaringen en oplossingen zijn niet altijd bekend bij andere collega’s. Dat is zonde, want ondanks de verschillen tussen AGF en sierteelt, zijn er juist ook overeenkomsten. Om die reden is het idee voor de expeditiedagen vanuit het ORanje team (de OR binnen jem-id) ontstaan. Tijdens een expeditiedag gaan we op bezoek bij een bedrijf in de sierteelt- en in de AGF-sector. Op die manier verbinden we onze afdelingen en delen we onze kennis.

Inmiddels organiseerden we 2 expeditiedagen en is er nog steeds een wachtlijst van collega’s. Een volgende expeditiedag komt er ongetwijfeld!

Koppert Cress en Opti-flor telen beide unieke producten en gebruiken verschillende software oplossingen van jem-id

Waarom is er gekozen voor Koppert Cress en Opti-flor?
Voor de expeditiedagen combineren we 2 bedrijven die op een vergelijkbare manier in een andere sector werken. Koppert Cress en Opti-flor telen beide unieke producten en gebruiken verschillende software oplossingen van jem-id. Zowel voor ons als voor de bedrijven is het interessant om te horen hoe zij werken. Daarom gingen 2 werknemers van Koppert Cress ook mee naar Opti-flor, en andersom. Zo leren wij én zij van elkaar. Wij zijn heel blij dat deze mooie bedrijven ons wilden ontvangen.   

Wat waren de overeenkomsten en verschillen tussen Koppert Cress en
Opti-flor?

Koppert Cress en Opti-flor hebben door eigen teeltbedrijven een uitgebreide productiecapaciteit. Daarnaast innoveren ze op het gebied van productontwikkeling en automatisering van processen. Beide bedrijven spelen ook in op de complete klantbeleving. Zo heeft Opti-flor een complete ruimte ingericht waar ze alle producten en thema’s schitterend presenteren. Koppert Cress geeft een unieke beleving in hun eigen kookstudio. Chefkoks komen hier om met de producten te werken en zelf te ervaren.

Een duidelijk verschil tussen beide bedrijven is met name de doorloopsnelheid van het product. Bij Opti-flor duurt het uitgroeien van een plug tot volgroeid product meerdere jaren. Koppert Cress daarentegen levert producten die soms zelfs 5 dagen na het zaaiproces al verpakt en geleverd worden.

Hebben de bedrijven en collega’s wat van elkaar geleerd?
Het was leuk en goed om te zien dat er van beide kanten veel interesse is in de klanten die we helpen met onze software oplossingen. Dit geldt zowel voor de medewerkers van de bedrijven die met ons mee op pad waren, als voor de collega’s onderling. Vele vragen zijn gesteld en beantwoord die dag.

Wat heeft deze dag jou gebracht?
Als doorgewinterde AGF-er met een logistieke achtergrond, was het ook voor mij zeer leerzaam om eens te kijken bij een vergelijkbaar, innovatief bedrijf in de sierteeltbranche. Vroeg of laat kan de kennis die je ermee opdoet altijd van pas komen bij een volgend project of vraagstuk.