blog

Het vergroten van werkgeluk met onbeperkt vrije dagen

Auteur
Gepost op 20 dec 2023
door Britt van Zon (Marketeer)

Tijdens de kerstperiode nemen veel mensen vrij. Vrije dagen worden hiervoor speciaal opgespaard. Maar wat als je dat jaar ook al vrij hebt genomen vanwege een vakantie of een vervelende situatie waarbij je extra behoefte had om vrij te nemen? Dan weet je dat jij als een van de weinigen gewoon tussen kerst en oud en nieuw op kantoor zit. Al is het hebben van een overschot aan vrije dagen aan het eind van het jaar ook niet gewenst. Bij jem-id doen we het anders. Hier kan je onbeperkt vrije dagen opnemen. Wat de gedachte achter dit beleid is en hoe het in de praktijk werkt, lees je in deze blog.

Het ontstaan van het beleid
Het hebben van een onbeperkt aantal vrije dagen is iets wat niet vaak voorkomt in onze sector. Jaren geleden werkte jem-id nog volgens een vast aantal vrije dagen. Daar is door een idee van collega Bas La-Graauw verandering in gekomen. Bas: “Ik spaarde in een jaar mijn vrije dagen op voor het geval ik ze nodig zou hebben. Aan het eind van het jaar hield ik vaak dagen over die ik niet mee kon nemen naar het volgende jaar. Achteraf had ik dan toch liever na een drukke periode een vrije dag opgenomen omdat ik er toen aan toe was.” Vanuit die gedachte is het vaste aantal vrije dagen omgezet naar onbeperkt, en met succes!

"Bij jem-id werken we met professionals. We tellen onze vrije dagen niet en nemen vrij wanneer we daar aan toe zijn"

De vrijheid van onbeperkt vrije dagen
Bij jem-id gaan we ervan uit dat we professionals zijn met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. We tellen onze vrije dagen niet en nemen vrij wanneer we daar aan toe zijn. Hierbij is het wel belangrijk dat dit voor je werk mogelijk is en dat je dit met je team overlegt. Bas zegt hierover: “Onbeperkt vrije dagen betekent niet dat je de helft van het jaar vrij mag nemen. Dat kan ook niet, omdat je dan je team in de steek laat. Wil je vrij, kijk dan of je werk dit toelaat en overleg het met je team. Als zij akkoord zijn, dien je je uren in onze interne Annie-app in." Via de Annie-app kan je bijhouden hoeveel dagen je hebt opgenomen. Vanja, verantwoordelijk voor o.a. HR, houdt dit in de gaten: “Ik stuur niet aan op het opnemen van te veel dagen, maar ik houd wel in de gaten of er niet te weinig wordt vrij genomen. Dan wijs ik diegene erop om vaker een vrije dag te pakken.”

Het vergroten van werkgeluk

Het hebben van een onbeperkt aantal vrije dagen geeft je een vorm van vrijheid wat bijdraagt aan het werkgeluk. “Door dit beleid kan je beter je persoonlijke leven afstemmen op je werk. Die vrijheid en flexibiliteit draagt zeker bij aan het vergroten van je werkgeluk”, legt Bas uit. Daarbij doet dit beleid het goed bij het aantrekken van nieuwe collega’s.

"Het hebben van een onbeperkt aantal vrije dagen geeft je een vorm van vrijheid wat bijdraagt aan het werkgeluk"

Onbeperkt vrije dagen bij elk bedrijf
Het vrije dagen beleid van jem-id klinkt dan misschien als muziek in de oren, maar het is niet voor elk bedrijf geschikt. Er zijn een paar belangrijke ingrediënten nodig om dit beleid te laten werken. “Het beleid dat wij hier voeren, kan alleen slagen als medewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel én de motivatie hebben om te werken. Als één van de twee ingrediënten niet aanwezig is, werkt het niet en kan er misbruik van worden gemaakt”, legt Bas uit. “Het is belangrijk dat medewerkers om kunnen gaan met deze vorm van vrijheid.”

Kortom: het hebben van een onbeperkt aantal vrije dagen wordt bij jem-id als zeer positief ervaren. Werkt jouw bedrijf volgens een vast aantal dagen, maar wil je tips over hoe je dit kan omzetten naar onbeperkt? Neem dan contact met ons op. We delen graag onze ervaringen met je.