blog

Het ontwikkelen en inzetten van een inwerkplan voor softwareontwikkelaars

Auteur
Gepost op 31 jan 2023
door Danny Nieuwmans (Developer)

Stel je eens voor: je begint bij een nieuw bedrijf, vol verwachtingen en enthousiasme. Maar al snel word je geconfronteerd met een overweldigende hoeveelheid processen, termen en verantwoordelijkheden. Veel nieuwe werknemers besluiten het bedrijf vaak te verlaten als ze niet goed begeleid worden tijdens het inwerken. Gelukkig is er een oplossing: een passend inwerkplan. In deze blogpost deel ik mijn ervaringen bij het ontwikkelen en inzetten van een inwerkplan voor softwareontwikkelaars.

Nieuwe werknemers kunnen besluiten een bedrijf te verlaten als ze niet goed begeleid worden tijdens de inwerkperiode.

Binnen jem-id hebben we verschillende inwerkplannen grondig onder de loep genomen, met als doel een effectievere integratie van nieuwe collega’s te realiseren. We willen hen een houvast bieden en de informatie geven die ze nodig hebben om snel vertrouwd te raken met onze manier van werken. Het is belangrijk dat het inwerkplan een basis biedt, maar ook kan worden afgestemd op de behoeften van de collega.

Analyse en feedback op huidig inwerkplan
Toen ik begon met het herontwerpen van het inwerkplan voor softwareontwikkelaars, ben ik eerst gestart met een grondige analyse van het huidige plan. Tijdens dit proces heb ik gekeken en getoetst wat er al goed werkte en waar nog verbeterpunten zaten. Hierbij heb ik verschillende collega’s gesproken die vrij recent het bestaande inwerkplan hebben gevolgd. Blijkbaar waarderen onze collega's onze huidige aanpak, omdat we stap voor stap specifieke onderwerpen aanpakken. Dit maakt het inwerken overzichtelijker en minder overweldigend. Echter, werd er opgemerkt dat niet alles binnen de stappen up-to-date was met de manier van werken binnen jem-id. Het grootste verbeterpunt was de laatste stap. In deze stap moesten de softwareontwikkelaars, met de opgedane kennis, een kleine e-commerce website ontwikkelen. Dit bleek lastig ondervonden te worden door het gebrek aan een ontwerp van de schermen. 

Verbeteringen via stapsgewijze aanpak met realistische casus
Met de verkregen feedback in gedachten ben ik begonnen met het aanpassen van de stappen. Mijn doel is om met de ontwikkelaar naar een concreet eindresultaat te werken, waarbij de stappen nog beter op elkaar zullen aansluiten. De nadruk ligt hierbij op praktische toepassing van de opgedane kennis. Hierbij heb ik gekozen voor een realistische casus, namelijk een e-commerce website waarop bloemen en planten gekocht kunnen worden. De website biedt een helder overzicht van de beschikbare producten en maakt het mogelijk om per product meer informatie in te zien, zoals verzorgingstips. De website maakt het mogelijk om producten toe te voegen aan je winkelwagen en een bestelling te plaatsen, waarvoor je ingelogd moet zijn.

We nemen onze (nieuwe) collega’s mee in een stapsgewijze reis waarbij ze vertrouwd raken met programmeertalen en technieken die wij in het dagelijks leven gebruiken, zoals React, TypeScript, API’s en OAuth2. De kennis en vaardigheden die zijn opgedaan, kunnen direct worden toegepast in de volgende stap. Stel je bent in de eerste stap bezig met het leren van het fundament van React, dan bouw je in de volgende stap hierop voort, door het toevoegen van bijvoorbeeld Typescript. Zo beginnen we eenvoudig en verhogen we de moeilijkheidsgraad stapsgewijs, waardoor het proces niet overweldigend is.

Onze inwerkstappen richten zich op het introduceren van eventuele problemen die ontwikkelaars in hun werk tegenkomen. Om dit aan te tonen, gebruiken we TypeScript in onze projecten. Deze programmeertaal biedt een aantal voordelen, zoals type-checking en uitgebreide ondersteuning voor IntelliSense. Bijvoorbeeld, door TypeScript's type-checking-functie werd een fout voorkomen tijdens productie die anders tot uren vertraging had geleid. Bovendien verbetert IntelliSense de ontwikkeltijd door snellere en efficiëntere ontwikkeling met suggesties voor variabelen en functies. Dit leidt tot minder fouten en een snellere ontwikkeltijd. Het gebruik van TypeScript geeft de ontwikkelaar daarnaast een realistisch beeld van de werkomgeving en de beslissingen die we binnen het bedrijf al hebben genomen.

''Een buddy is een ervaren collega die voor jou klaar staat tijdens de inwerkperiode.'' 

De rol van een buddy
Tijdens het inwerkprogramma wordt een nieuwe collega altijd gekoppeld aan een buddy. Een buddy is een ervaren collega die jou helpt als mentor tijdens het eerste halfjaar. Hij of zij zorgt ervoor dat je een passend inwerkplan hebt, waarborgt de vooruitgang die je boekt en biedt regelmatig feedback tijdens evaluatiemomenten. Heb je vragen over het bedrijf of je rol, dan staat hij of zij voor je klaar.

Optimaliseren van het nieuwe inwerkplan
Tijdens de realisatie van het nieuwe inwerkplan was ik een buddy voor vier collega’s. Dit gaf mij de mogelijkheid om mijn uitwerking uit te testen en feedback te verzamelen om het proces te verbeteren. Ik heb gevraagd wat de eventuele knelpunten waren, zodat ik op een gerichte manier verbeteringen aan kon brengen. Het is bijvoorbeeld duidelijk geworden dat de ontwikkelaars in de eerste stap meer tijd kwijt waren aan de configuratie dan aan de ontwikkelingen voor de webshop zelf. Zo heb ik de keuze gemaakt om de configuratie pas later in het inwerkplan te introduceren, zodat de focus echt op het leren van het fundament ligt. Dit heeft hen geholpen om snel aan de slag te gaan en voorkomt eventuele demotivatie. Dit proces heb ik herhaaldelijk uitgevoerd, zodat het inwerkplan goed kan aansluiten.

Onderhand is het inwerkplan voor softwareontwikkelaars bij acht collega’s ingezet. Tim van Adrichem heeft stage gelopen bij jem-id en zegt hierover: “Dankzij het inwerkplan heb ik in een korte periode veel geleerd over front-end development. Doordat de opdrachten samenhangend waren en geleidelijk complexer werden, werd ik voorspoedig klaargestoomd om aan mijn stageopdracht te beginnen.”

Heb ik je nieuwsgierigheid aangewakkerd en ben je op zoek naar een uitdagende stageplek? Kom dan bij jem-id het nieuwe inwerkplan voor softwareontwikkelaars uitproberen:
Meer informatie